Vandaag analyseren we de slimme thermostaat van Honeywell, en meer specifiek de Honeywell Lyric T6-thermostaat. Meer recentelijk had de redactie van BestSmartDevice de behoefte om de ketel te vervangen. Samen met de ketel hebben we besloten om de thermostaat te vervangen aangezien de vorige gewoon was zonder slimme functies. We zullen u vertellen waarom we voor deze specifieke thermostaat hebben gekozen, zijn voordelen, installatie- en bedieningskenmerken.
Belangrijkste kenmerken/selectiecriteria voor deze thermostaat:
- Telefoonbediening
- Verwarmingsschema per dag van de week of per groep (weekdagen/weekends)
- Geofencing – de mogelijkheid om de thermostaat uit te zetten als je niet thuis bent
- Mogelijkheid om van buiten het huis te beheren
- Beheer met spraakassistenten
- Mogelijkheid om actieve werktijdstatistieken te bekijken
- De aanwezigheid van een slim verwarmingsalgoritme
- Prijs
- Betrouwbaarheid naar keuze
Telefoonbediening
Natuurlijk kan niemand tegenwoordig iemand verrassen met zo’n functie als bediening via de telefoon. In Honeywell Lyric is het heel eenvoudig georganiseerd:
- er is een applicatie Honeywell Home, die dient als hub voor veel slimme dingen van Honeywell;
- de thermostaat heeft ook een homekit code, waarmee je hem kunt koppelen aan een standaard homekit van apple
- maakt eenvoudig verbinding met Google Home
- het apparaat is ook compatibel met Amazon Alexa, Homey, IFTTT die we nog niet hebben getest.
Van al deze methoden is de Honeywell Home-toepassing de meest flexibele en vol functionaliteit, waarvan we de functies zullen beschrijven.
De meest interessante functies van Honeywell Home voor Lyric T6
Met het verwarmingsschema stel je je eigen persoonlijke schema samen. Heeft twee standen:
- groep – wanneer de dagen van de week zijn verdeeld in werkdagen en weekenden
- individueel – wanneer elke dag zijn eigen schema heeft
De gebruikservaring heeft geleerd dat dit bijna de meest bruikbare functionaliteit is, omdat je hiermee de verwarmingsmodus zo flexibel mogelijk kunt configureren. Met de juiste instelling kunt u op zijn beurt besparen op verwarming. Bijvoorbeeld: als een gezin maar een paar ochtenduren thuis doorbrengt en ‘s avonds terugkeert, kan dit in de grafiek worden weergegeven en zal de ketel het grootste deel van de dag niet verwarmen.
Ook kunt u met de applicatie een vakantieperiode instellen wanneer u niet thuis bent en hoeft u de ketel helemaal niet aan te zetten.
Geofencing (zonering) stelt u in staat om de ketel uit te zetten als de apparaten van geregistreerde gebruikers zich buiten een bepaalde straal rond het huis bevinden en vice versa aan te zetten als deze straal wordt overschreden. De minimale straal is 500 meter en het maximum is 500 mijl.
Smart Tuning is een functie die inhoudt dat de thermostaat zichzelf kan leren op basis van gegevens zoals:
- de tijd die nodig is om de kamer tot een bepaalde temperatuur te verwarmen;
- temperatuur/weer buiten;
- uw schema en temperatuurvoorkeuren.
Als gevolg hiervan begint de thermostaat na een periode van 1-2 weken met vallen en opstaan de kamer van tevoren te verwarmen, zodat u zich op het afgesproken uur al op uw gemak voelt. Tegelijkertijd houdt hij rekening met externe factoren om te beslissen wanneer de ketel precies moet worden ingeschakeld.
In de praktijk schakelt deze functie de ketel de eerste dagen te vroeg in. Het is mogelijk dat nadat de beginfase is verstreken, de instellingen worden gewijzigd, maar de eenvoudigste en ook meest effectieve manier is om het bedrijfsschema van de ketel handmatig in te stellen.
Met statistieken over de werking van de ketel kunt u gedurende de dag naar het tijdstip van de daadwerkelijke werking van de ketel kijken en op basis hiervan het ingestelde verwarmingsschema wijzigen om meer te besparen.
Vanuit de basisfuncties kunt u met de applicatie:
- Bekijk de temperatuur in de kamer op dit moment;
- Zet de temperatuur tijdelijk op een bepaald niveau;
- Schakel de ketel volledig uit of omgekeerd.
Spraakassistenten en apps zoals Apple Home Kit en Google home zijn ook compatibel met de thermostaat, zoals eerder vermeld. In dit geval zijn de functies beperkt tot de mogelijkheid om de huidige doeltemperatuur in te stellen en de ketel in / uit te schakelen.
Ook vermeldenswaard is het probleem dat we tegenkwamen bij het aansluiten van de thermostaat op de Apple HomeKit. Het was dat de iPhone 7 de thermostaat vond, maar het was onmogelijk om de thermostaat te bedienen. Na het verwijderen van de thermostaat uit HomeKit was het niet meer mogelijk om deze opnieuw toe te voegen, deze verscheen simpelweg niet in de gedetecteerde apparaten. Maar het is vermeldenswaard dat de iPhone XS dit probleem niet had. Het is onwaarschijnlijk dat dit probleem bij iedereen voorkomt, maar houd er rekening mee dat dit ook kan gebeuren.
Een oplossing voor dit probleem kan zijn om een script in de IFTTT-toepassing in te stellen. Hiermee kunt u applicaties en apparaten bedienen op basis van bepaalde triggers, zodat u de HomeKit-applicatie niet hoeft te gebruiken.
De thermostaat is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.
Installatie
In de configuratie wordt de thermostaat geleverd met een ketelbesturing, zoals op de volgende foto:
Deze regeling wordt rechtstreeks op de ketel aangesloten via een tweeaderige kabel, waarmee u signalen naar de ketel kunt zenden en ontvangen.
Houd er rekening mee dat de draad zelf niet in het pakket is inbegrepen!
Het is ook vermeldenswaard dat de besturingseenheid een eigen stroomvoorziening heeft, wat betekent dat er een stopcontact in de buurt moet zijn (de lengte van het snoer is ongeveer 1 meter).
En natuurlijk heb je een draad nodig die de regeleenheid verbindt met de thermostaat: hier hangt de lengte en complexiteit van de pakking helemaal af van waar je de thermostaat in huis wilt plaatsen.
Hier vindt u de installatie-instructies in het Engels (https://getconnected.honeywellhome.com/en/t6-support) Ook als u niet vanuit het Engels wilt vertalen, zullen de instructies u duidelijk zijn dankzij diagrammen en videolinks .
Voor installatie zal het nodig zijn om in de wanden te boren, aangezien meestal zowel de regeleenheid als de thermostaat zelf verticaal op de muur worden gemonteerd. Maar er zijn ook varianten van de T6R en T6R-HW Slimme Thermostaat thermostaten die via wifi verbinding maken met de regeleenheid. Deze thermostaten worden geleverd met een standaard die op een tafel, nachtkastje of een ander handig horizontaal oppervlak kan worden geplaatst.
Bedradingsdiagrammen
Deze thermostaat is aan te sluiten op verschillende ketels, zowel die welke via het OpenTherm protocol worden aangestuurd, als conventionele die werken op het aan/uit principe.
Hier is de volledige lijst met mogelijke aansluitschema’s (ze zijn ook te vinden op de link):
- ketelcombinaties met twee circuits: voor verwarming en warmwaterbereiding
- een traditionele ketel die wordt aangestuurd door een relais dat de ketel inschakelt wanneer de temperatuur onder de ingestelde temperatuur daalt en, vice versa, uitschakelt wanneer de huidige temperatuur de ingestelde drempel overschrijdt
- een ketel die het OpenTherm-protocol ondersteunt – zo’n ketel kan door modulatietechnologie energiezuiniger werken (daar later wat meer over)
- cv-systeem van stadsverwarmingsnetwerk.
OpenTherm-protocol
Dit protocol is oorspronkelijk ontwikkeld door Honeywell en is een wereldwijde standaard voor boilers geworden. Als de ketel dit protocol ondersteunt, werkt hij in theorie met elk ander OpenTherm-apparaat. Maar in feite biedt dit protocol, naast de standaardfunctionaliteit, een zekere vrijheid voor fabrikanten die hun eigen speciale functionaliteit kunnen toevoegen. Deze bijzondere functionaliteit van de fabrikant leidt ertoe dat niet alle OpenTherm-apparaten volledig compatibel zijn met elkaar.
Wat zijn de voordelen van dit protocol? Het gebruik ervan maakt het mogelijk om het veelvoorkomende probleem van oververhitting of onderverwarming van ketels te verbeteren: wanneer een standaardketel in de aan- en uitmodus werkt, wanneer de kamer tot een bepaalde temperatuur wordt verwarmd, wordt de ketel uitgeschakeld, maar de traagheid van het verwarmingssysteem zorgt ervoor dat de kamer oververhit raakt. En vice versa – wanneer de temperatuur onder het doel daalt, wordt de ketel ingeschakeld, maar de kamer warmt geleidelijk op.
Met het OpenTherm-protocol kunt u de temperatuur en het moment waarop de ketel wordt ingeschakeld nauwkeuriger aanpassen, wat leidt tot het nivelleren van de traagheid van het verwarmingssysteem. Als gevolg hiervan krijgen we een heel ander, zuiniger werkingsschema van de ketel, evenals een stabielere kamertemperatuur.
Als resultaat krijgen we:
- Verbetering van de efficiëntie van het verwarmingssysteem
- Vermindering van het aantal aan/uit cycli, wat de levensduur van de ketel verlengt
- Mogelijkheid om een groter aantal instellingen te beheren
- De ketel kan ook informatie naar de thermostaat sturen
Vergelijking van Honeywell Lyric T6 met Google Nest-thermostaat 3e generatie
Thermostaat T6 Lyric en Google nest hebben veel gemeen, zoals:
- Geofencing (we hebben het eerder over deze functie gehad);
- Optimale startfunctie – wanneer de thermostaat de ketel opdracht geeft om de batterijen te verwarmen, zodat tegen de tijd
- die in het schema is aangegeven, de temperatuur al aan uw verwachtingen voldoet;
- Het gebruik van externe factoren zoals de temperatuur buiten en de tijd die nodig is om het huis te verwarmen op basis van
- statistieken uit het verleden;
- Opstellen van een werkschema;
- Hetzelfde protocol gebruiken om de ketel te besturen;
- Ondersteuning voor spraakassistenten en de mogelijkheid om via applicaties te bedienen.
Hierdoor verschillen deze thermostaten op andere, misschien minder belangrijke kenmerken.
Google Nest heeft:
- hogere kwaliteit van het lichaam (metaal en glas);
- een interessant besturingssysteem dat gebruik maakt van een roterende buitenrand;
- bewegingssensoren ingebouwd in de thermostaat die het scherm inschakelen wanneer je nadert;
- de behuizing heeft een ingebouwd niveau, wat het installeren vergemakkelijkt (hoewel dit geen groot probleem is);
- een enorm ecosysteem van apparaten die naadloos integreren met Google Assistant en Google Home.
Praten over de besparingen in thermische energie die deze thermostaten opleveren, is niet dankbaar, omdat het ter vergelijking nodig zou zijn om ze voor een vrij lange periode in hetzelfde huis te gebruiken. Door het verschil tussen woningen (of ze goed of slecht zijn geïsoleerd, of de ketel verbeterde protocollen ondersteunt, etc.) is het erg moeilijk om een duidelijk verschil in effecten tussen deze thermostaten af te leiden. Daarom kunnen we helaas alleen oordelen op basis van officiële informatie van Google, die zegt dat de gemiddelde besparing op verwarming ongeveer 10-12% zal zijn. Voor Honeywell kon dergelijke informatie niet worden gevonden.
Kosten Honeywell t6 Lyric t6
Als we het over de prijs hebben, dan is Honeywell t6 lyric gemiddeld 20-25% goedkoper dan google nest. Dus op het moment van schrijven kost de nieuwe Google Nest 199 euro, terwijl de Lyric t6 ongeveer 150 euro kost.
Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u zich ook vertrouwd maken met welke ketels compatibel kunnen zijn met deze thermostaat.
Conclusies
Samenvattend het bovenstaande, de Honeywell T6 Lyric-thermostaat en zijn draadloze opties zijn een zeer goede optie voor een slimme thermostaat die alles kan doen wat nodig is voor een modern slim huis. Zijn specificaties, prijs en de rijke geschiedenis van Honeywell zelf, als ze het niet onderscheiden van de vlaggenschepen, dan zorgen ze in ieder geval zeker voor een plaats daartussen. En de mogelijkheid om verbinding te maken met een groot aantal verwarmingssystemen maakt het echt universeel. Het is dus in veel gevallen een goede keuze.