Image by wire stock on Freepick
Redenen voor het gebruik van beveiligingscamera’s
Er zijn verschillende redenen waarom mensen beveiligingscamera’s bij hun huis gebruiken:
- Inbraakpreventie: Een van de meest voorkomende redenen om beveiligingscamera’s te installeren is om inbraken te voorkomen. Camera’s kunnen helpen om inbrekers op te sporen en te identificeren, waardoor de kans op een succesvolle aanhouding groter wordt.
- Overzicht: Beveiligingscamera’s geven een live beeld van wat er bij uw huis gebeurt, waardoor u altijd op de hoogte bent van wat er zich afspeelt. Hierdoor kunt u snel reageren als er iets verdachts gebeurt.
- Monitoring van kinderen en huisdieren: Beveiligingscamera’s kunnen ook worden gebruikt om de kinderen en huisdieren in de gaten te houden, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over hun welzijn als u niet thuis bent.
- Verzekeringsdoeleinden: Veel verzekeringsmaatschappijen eisen dat u beveiligingscamera’s heeft als u een verzekering afsluit. Hierdoor kunt u uw verzekeringspremie verlagen.
- Remote monitoring: veel camera’s zijn tegenwoordig verbonden met internet waardoor u ze kunt bekijken op afstand via een smartphone, tablet of computer. Dit maakt het makkelijk om te zien wat er gebeurt als u niet thuis bent, en het geeft u de vrijheid om te reageren op verdachte activiteiten, waar u ook bent.
- Verkoop: Als u van plan bent om uw huis te verkopen, kan een beveiligingssysteem een aantrekkelijke verkoopfunctie zijn voor potentiële kopers.
- Deterrent: Een camera die duidelijk zichtbaar is kan dienen als afschrikmiddel voor criminelen, omdat ze weten dat ze gefilmd kunnen worden tijdens hun misdrijf.
- Proactief handelen: Beveiligingscamera’s geven u de mogelijkheid om proactief te handelen in plaats van alleen maar te reageren op verdachte activiteiten. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een inbraak voorkomen of een verdachte persoon verwijderen voordat er schade wordt aangerricht.
Wettelijke beperkingen
Er zijn veel regels rondom het gebruik van beveiligingscamera’s omdat het gebruik van deze camera’s verband houdt met de privacy van mensen. Deze regels zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Nederlandse wet. Deze regels staan het gebruik van beveiligingscamera’s en videodeurbellen toe, maar er zijn specifieke stappen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat alles in overeenstemming is met de wet voordat u deze apparaten gaat gebruiken.
Belangrijkste regel: u moet zorgen dat de camera alleen uw eigen bezittingen filmt en dat u de privacy van anderen, zoals uw buren of voorbijgangers, zo min mogelijk schendt. U moet ook ervoor zorgen dat de camera niet gericht is op openbare plaatsen en dat u een redelijke balans vindt tussen de bescherming van uw eigendommen en de privacy van anderen.
Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u de camera zo instelt dat deze alleen de informatie verzamelt die noodzakelijk is voor de specifieke doeleinden waarvoor de camera wordt gebruikt. U moet ook ervoor zorgen dat de opgenomen informatie veilig is en dat de camera’s alleen toegankelijk zijn voor personen die hiervoor geautoriseerd zijn.
Als u zich niet zeker bent of uw beveiligingscamera of videodeur in overeenstemming is met de wet, raden we aan om advies te vragen aan een juridisch adviseur of een privacy-expert. Zij kunnen u helpen om ervoor te zorgen dat uw gebruik van deze apparaten voldoet aan de wetgeving en de regels die van toepassing zijn.
Stappen om te zorgen dat je een beveiligingscamera op een wettelijke manier gebruikt
- Bepaal het doel waarvoor je de beveiligingscamera wilt gebruiken. Bijvoorbeeld voor bescherming: er is een hoog risico op inbraak in jouw buurt of er zijn eerder gevallen geweest waarbij jouw eigendom beschadigd werd. Als de camera in een deurbel zit, is het doel anders omdat je wilt zien wie er voor de deur staat en in dat geval is het niet nodig om de hele tijd video op te nemen.
- Kies een camera door te controleren of:
- de vorm en technische specificaties ervoor zorgen dat alleen jouw eigendom gefilmd wordt
- er de mogelijkheid is om gezichten van voorbijgangers te vervagen
- er de mogelijkheid is om bepaalde delen van het opgenomen gebied te verduisteren om openbare terreinen zoals openbare wegen of eigendom van buren te verbergen
- de camera over andere beveiligingsopties beschikt
- de camera video’s opslaat in zijn eigen geheugen of in de cloud. Het is belangrijk om te weten waar de video’s worden opgeslagen, omdat het geen openbaar toegankelijke plek op internet mag zijn.
- Installeer de camera:
- Controleer de privacy-instellingen van de camera
- Zorg ervoor dat de camera alleen jouw eigendom opneemt. Bijvoorbeeld door de zoom te gebruiken om de camera alleen jouw eigendom te laten filmen en het eigendom van buren te vermijden
- Zorg ervoor dat de camera geen openbare plaatsen zoals parkeerplaatsen of trottoirs opneemt. Als dit niet mogelijk is, beperk dan de hoeveelheid openbaar terrein die de camera opneemt door de zoom of privacy-functies van de camera te gebruiken, zoals het verbergen van gevoelige delen van de afbeelding onder een zwarte kleur
- Maak de camera zichtbaar:
- Plaats een bord of een andere aanduiding dat er een camera is
- Het is ook goed om met de buren te praten en hen uit te leggen waarom je de camera wilt gebruiken en wat de camera precies zal opnemen.
- Video’s opslaan:
- Het is ideaal om video’s helemaal niet op te slaan en de camera’s alleen in live streaming-modus te gebruiken.
- Als je toch video’s wilt opsla
Onthoud dat mensen rechten hebben op privacy, wat betekent dat ze jou kunnen vragen over jouw beveiligingscamera’s om ervoor te zorgen dat hun privacy niet wordt geschonden.
Als je meer wilt weten en in detail wilt weten hoe je je beveiligingscamera’s moet instellen, bezoek dan de volgende website: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl
Op onze website lees je ook over EUFY beveiligingscamera’s en over slimme videodeurbel van eufy en van LSC