Kunstmatige intelligentie verspreidt elk jaar zijn invloed op alle nieuwe huishoudelijke apparaten. Een van deze objecten, die tot voor kort op geen enkele manier intellectueel genoemd kon worden, was de prullenbak. Laten we eens nader bekijken wat de Xiaomi-prullenbak is, wat de functionaliteit, voor- en nadelen zijn.
Xiaomi Townew slimme bak
Strikt genomen is deze prullenbak van een Chinese fabrikant niet slim te noemen in de volle zin van het woord. In tegenstelling tot andere slimme apparaten van Xiaomi, kan het niet communiceren met de smartphone van de eigenaar of integreren in het smart home-systeem via de Mi Home-applicatie. In vergelijking met traditionele afvalemmers heeft Xiaomi Townew echter een breed scala aan automatische functies. Hierdoor kan het worden geclassificeerd als een “slim” huishoudelijk apparaat.
Uiterlijk verschilt het apparaat niet van gewone rechthoekige emmers. Er is een uitstekende poot aan de onderkant van de achterwand. Het is noodzakelijk om de emmer extra stabiliteit te geven bij het openen van het massieve deksel. De technische kenmerken zijn als volgt:
- Hoogte / lengte / breedte – 40 x 28 x 24 cm.
- Hoogte met deksel open – 67 cm.
- Intern volume – 15,5 liter.
- Productiemateriaal – kunststof.
- Leeg gewicht – 3,5 kg.
De enige externe herinnering dat dit niet zomaar een huisvuilcontainer is, maar een elektronisch apparaat, is een aanraakknop op de voorkant van de behuizing. Aan de achterkant zit een gat voor het oplaadsnoer en een tuimelschakelaar die het apparaat aanzet.
Wat de Xiaomi-prullenbak kan doen?
De Xiaomi Townew slimme bak heeft een meer ongewone uitstraling van binnenuit. Het bestaat uit twee delen – bovenste en onderste. Het massieve bovenste compartiment bevat een cartridge met wegwerpzakken. In de binnenruimte bevinden zich verschillende sensoren en apparaten waardoor dit huishoudelijke apparaat functioneert.
Automatische dekking
Wanneer u de tuimelschakelaar aanzet, waarmee de emmer in werking wordt gesteld, gaat het deksel van het bovenste compartiment open. Voor verdere werking van de emmer moet een patroon in een speciale groef worden gestoken. Daarna wordt de bovenklep gesloten en stevig vastgezet met behulp van de ingebouwde magneten. De emmer gaat op twee manieren open:
- Automatisch dankzij een bewegingssensor die aan de voorkant is geïnstalleerd. Wanneer de hand van een persoon wordt gevonden in het gebied van zijn actie, geeft hij gegevens hierover door aan de elektronische processor. En hij geeft op zijn beurt de opdracht om het deksel te openen. In dit geval wordt de detector met een helling naar binnen geïnstalleerd en reageert hij niet op voorbijgangers. Zodra de hand uit het gezichtsveld van de bewegingssensor verdwijnt, sluit het deksel zichzelf.
- Gedwongen. Hiervoor zit aan de buitenzijde een ronde aanraakknop. Door erop te drukken vergrendel je het deksel in de geopende stand, bijvoorbeeld om een patroon te vervangen of om een met vuil gevulde zak te verwijderen. Om het deksel te sluiten, moet u opnieuw op de sensor drukken.
Pakket wijzigen
Het binnenoppervlak van de emmer is uitgerust met een sensor die reageert op de aanwezigheid van een zak. Als een zak gevuld met vuil uit de emmer wordt verwijderd, sluit het deksel en begint de processor met de vervangingsprocedure. Op dit moment gaat de in de emmer ingebouwde ventilator aan, die letterlijk een nieuwe zak uit de cartridge zuigt. Door het resulterende vacuüm vult de plastic zak de hele binnenruimte. De sensor reageert hierop door de ventilator uit te zetten.
In het ontwerp van de Xiaomi Townew slimme bak is er nog een origineel apparaat – een gevulde zakkensluiter. Als de zak niet volledig is gevuld, wordt deze vanaf de zijkant afgedicht, maar als iets dit hindert, wordt de emmer afgedicht met behulp van het bovenste apparaat. Voor een situatie waarin er te veel afval in de emmer zat en het deksel niet eens gesloten kon worden, zorgden de ontwerpers uit het Middenrijk voor een uitweg. Wanneer het niet mogelijk is om de tas vanaf de zijkant of vanaf de bovenkant te solderen, wordt het hele bovenste compartiment teruggevouwen. Hierdoor komt de afvalzak omhoog en wordt het vuil samengeperst. Als het de eerste keer niet mogelijk was om het te verzegelen, herhaalt de verwerker de procedure totdat het zo schudt dat het mogelijk wordt om het pakket te verzegelen. De eigenaar van de slimme bak, die de procedure voor het vervangen van het pakket heeft geactiveerd, moet het probleem echter zelf opmerken en het mechanisme helpen het op te lossen door een deel van het grofvuil te verwijderen. Wanneer de zak is verzegeld, klapt het bovenste compartiment terug en geeft het apparaat een pieptoon om aan te geven dat het afval kan worden verzameld. Eén cartridge bevat 25 verpakkingen, genoeg voor een maand gebruik.
Controle
Het bedienen van de emmer is vrij eenvoudig: er zijn slechts een paar knoppen en een bewegingssensor op het deksel nodig.
- Knop op de achterkant van de behuizing. Wordt gebruikt om de emmer aan en uit te zetten. Als leden van het huishouden bijvoorbeeld lange tijd weg zijn en het apparaat niet zullen gebruiken, kan het worden uitgeschakeld om de batterij te sparen.
- Knoop aan de voorkant. Dient om het proces van het vervangen van het pakket te activeren. Na het verwijderen van een volle zak, wordt door erop te drukken het deksel gesloten en wordt de slimme emmer in gebruik genomen.
- Sensor op het deksel van de emmer. Het detecteert een hand die naar de emmer wordt gebracht en opent het deksel, en wanneer de hand wordt verwijderd, sluit het deze ook automatisch.
- De Xiaomi Townew-sensorbak heeft geen verbinding met het thuisnetwerk nodig en werkt op ingebouwde oplaadbare batterijen. Hun capaciteit is 2000 mA / h, wat voldoende is voor 1,5 maand gebruik zonder extra opladen. De batterij van de emmer wordt opgeladen via het stopcontact op de achterwand van de koffer, met behulp van de meegeleverde kabel.
Xiaomi Ninestars slimme bak
Een ander model vuilnisbakken met elementen van kunstmatige intelligentie is de Xiaomi Ninestars smart bin. De leveringsomvang van dit huishoudelijke apparaat omvat:
- De emmer zelf.
- Handleiding van de fabrikant (geschreven in het Chinees).Een set vervangbare vuilniszakken.
- AA-batterijen.
Qua afmetingen is Xiaomi Ninestars iets kleiner dan het hierboven besproken Xiaomi Townew-model:
- Hoogte – 34 cm.
- Breedte – 19cm.
- Lengte – 24cm.
- Inhoud – 15 liter.
De vorm van de behuizing is ook anders – hij is niet rechthoekig, maar D-vormig in dwarsdoorsnede. Aan de bovenkant van het slimme apparaat bevinden zich bedieningselementen, bestaande uit een aanraakbewegingssensor en een knop ernaast. Aan de binnenkant van het emmerdeksel bevindt zich een vakje voor het plaatsen van batterijen. Volgens de gegevens van de fabrikant zouden twee vingerbatterijen voldoende moeten zijn voor 6 maanden werk, op voorwaarde dat de emmer niet meer dan 20 keer per dag wordt gebruikt.
Hoe de Xiaomi Ninestars-prullenbak werkt
De functieset van Ninestars is ook niet zo rijk als die van Townew. De intelligente vulling van de emmer bestaat uit een enkele 8-bits controller. Het deksel wordt geopend nadat de sensordetector is geactiveerd, die de hand van een persoon in de buurt heeft gedetecteerd. Met behulp van de bedieningsknop is het mogelijk om de scenario’s van de bewegingsdetectie te configureren. De standaard afstand waarop de sensor standaard is ingesteld is 25 cm. Met behulp van de bedieningsknop kan deze afstand worden vergroot tot 30 cm of verlaagd tot 5 cm.
Wanneer beweging wordt gedetecteerd op een ingestelde afstand, stuurt de sensor een signaal naar de controller en geeft deze een commando om de servo’s te activeren. Het deksel gaat 90 graden open. Nadat het afval erin is geladen en de persoon zich van de emmer heeft verwijderd, slaat het deksel na ongeveer 3-5 seconden dicht. Behalve automatisch openen zijn er geen extra functies. Na het verwijderen van de gevulde, plaatst u zelf een nieuwe vuilniszak. Je zult het pakket ook met je eigen handen langs de binnenruimte van de emmer moeten spreiden.
Voor- en nadelen van de twee modellen van de prullenbak van Xiaomi
Slimme bakken van Xiaomi zijn ongetwijfeld veel handiger in gebruik dan gewone, zonder elektronische vulling. Door de mogelijkheid om het deksel automatisch te openen, vermijdt u het aanraken van de emmer, waardoor de hygiëne behouden blijft en de verspreiding van pathogene bacteriën wordt voorkomen. Het is ook handig tijdens het koken, wanneer het nodig is om bij het snijden van vis of vlees iets in de prullenbak te gooien. Het deksel wordt niet vuil en het is niet nodig om het vaak te wassen.
Maar de overwogen apparaten hebben hun eigen minpunt – dit zijn de kosten. Volgens dit criterium verliezen ze zonder uitzondering van alle vuilnisbakken zonder elektronisch brein. Dus de kosten van het Ninestars-model bedragen ongeveer 2,3-2,5 duizend roebel, en de Townew – meer dan 4,5 duizend roebel. In het laatste geval moet dit worden opgeteld bij de maandelijkse kosten van de aanschaf van een nieuwe cartridge met zakjes. En het Ninestars-apparaat heeft voor zijn prijs maar één echte functie: automatisch openen van het deksel.