Een modern “smart home” is niet denkbaar zonder klimaatsystemen die de temperatuur en luchtvochtigheid in de kamers bewaken. Ze maken de woning een stuk gezelliger en comfortabeler en creëren een optimaal microklimaat in het pand. In deze publicatie gaan we dieper in op split-systemen, het principe van hun werking, verschillen met conventionele airconditioners en de beoordeling van de beste modellen.
Het werkingsprincipe van het gesplitste systeem
Een splitsysteem is een apparaat dat is ontworpen voor airconditioning in gebouwen van een gebouw. Vertaald uit het Engels betekent “gesplitst” “gescheiden”, omdat het uit twee afzonderlijke eenheden bestaat: een externe condensor en een interne verdamper. De condensor is een doos met een ventilator die op de buitenmuur van het gebouw is gemonteerd en de verdamper wordt binnenshuis geïnstalleerd.
Volgens het werkingsprincipe verwijst elk gesplitst systeem naar koeleenheden. Het heeft het hoogste rendement: voor 1 kilowatt verbruikte elektriciteit kan het apparaat tot 3 kilowatt gekoelde lucht produceren in termen van energie-equivalent. Maar tegelijkertijd is er geen tegenspraak met de wetten van de thermodynamica. In feite genereert het split-systeem geen koude, maar voert het eenvoudig overtollige warmte-energie van de kamer af naar buiten.
Het algemene werkingsprincipe van dit apparaat is als volgt:
- De belangrijkste werkstof, of koelmiddel, is een speciaal gas – freon. De belangrijkste fysieke eigenschap is een zeer laag kookpunt, gelijk aan ongeveer 0o. Tijdens het verdampingsproces absorbeert elke vloeistof thermische energie. Freon is geen uitzondering, die in de binnenverdampereenheid in stoom verandert en warmte uit de kamerlucht haalt.
- Verder wordt door middel van een werkende compressor freon onder druk in de buitencondensoreenheid gepompt. Hier worden de koudemiddeldampen intensief gecondenseerd. Volgens dezelfde natuurkundige wet geeft freon, bij het overgaan van een dampvormige toestand naar een vloeibare toestand, de eerder geabsorbeerde warmte van de kamerlucht af aan de externe atmosfeer.
- Vervolgens wordt de afgekoelde vloeibare freon weer onder verminderde druk door de buizen naar de interne verdamper gepompt. Hier begint freon weer te verdampen en vindt het hele proces van het verwijderen van overtollige warmte uit de kamer opnieuw plaats. Hierdoor wordt de ingestelde temperatuur in huis gehandhaafd en wanneer de vereiste indicator is bereikt, schakelt de temperatuursensor de werking van het apparaat uit.
Splitsystemen die in een “smart home” worden gebruikt, kunnen worden aangesloten op een interne controlehub. Andere moderne modellen van klimaattechnologie zijn in staat om zelfstandig met hun eigenaar te communiceren via een GSM- of WiFi-verbinding.
Wat is het verschil tussen een splitsysteem en een airconditioner?
Moderne klimaatsystemen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen:
- Klassieke airconditioners, het zijn monoblocks.
- Split-systemen, waaronder vrij complexe multifunctionele apparatuur.
Monoblock-airconditioners bestaan, in tegenstelling tot split-systemen, uit één apparaat. In zijn lichaam bevinden zich:
- Koelcircuit. Het koelmiddel circuleert erdoorheen, afwisselend condenserend en in damp omgezet.
- De compressor, die zorgt voor de beweging van freon door de binnenbanden.
- Ventilatoren die lopende elektrische apparatuur koelen en voorkomen dat deze oververhit raakt.
Volgens hun ontwerpkenmerken zijn monoblock-airconditioners:
- Mobiel. Ze kunnen overal in de kamer worden geïnstalleerd, van kamer naar kamer worden verplaatst. Ze vereisen geen speciale plaats voor installatie en de luchtcirculatie erin wordt uitgevoerd door een gegolfde slang, die door een raam of raam naar buiten wordt geleid. Het blok zelf kan op de vensterbank worden geïnstalleerd, of gewoon op de vloer.
- Raam. Ze zijn een stationaire structuur en worden in de opening van het raam of raam gemonteerd. Moderne raamontwerpen zijn ook uitgerust met een aantal extra functies. Ze kunnen de lucht zuiveren en bevochtigen.
Splitsystemen binnenshuis kunnen op verschillende manieren worden geplaatst, afhankelijk van het specifieke model. Er zijn modellen te koop waarin de binnenunit zich bevindt:
- Op de muur. De meest voorkomende optie.
- Op de vloer, in de vorm van kolommen. Ze hebben een groot vermogen en worden gebruikt voor grote kamers.
- Bevestig aan het plafond.
- Cassette-aanpassingen zijn aangepast voor plaatsing achter een vals plafond.
Kanaalsplitsystemen kunnen naast directe koeling van de lucht in de ruimte ook de ruimte ventileren. Om dit te doen, zijn ze uitgerust met speciale luchtkanalen die buitenlucht aanzuigen en uit het pand verwijderen, verzadigd met koolstofdioxide en vocht.
Vaak worden kopers geconfronteerd met de vraag: “Wat is beter, een monoblock-airconditioner of een split-systeem?”. Er is niet één antwoord op deze vraag, elk van de ontwerpen heeft zijn onmiskenbare voor- en nadelen. Monoblock-airconditioners zijn betaalbaar en mobiele versies kunnen indien nodig vrij van kamer naar kamer worden verplaatst. Voor hun installatie en aansluiting is de hulp van specialisten niet vereist. Ze hebben echter een beperkt vermogen en een klein aantal extra functies.
Split-systemen in vergelijking met monoblock-airconditioners zijn technisch complexere apparaten. Ze zijn niet alleen ontworpen om de lucht te koelen, maar ook om een comfortabel microklimaat in de kamer te behouden. Daarom zijn veel van hen uitgerust met functies:
- verwarming.
- Luchtontgeuring.
- Bevochtiging.
- Automatisch volgen van ingestelde parameters met behulp van een systeem van sensoren.
Onder de nadelen van dergelijke complexe apparatuur moeten de hoge kosten worden opgemerkt. En ook voor de installatie van splitsystemen zult u contact moeten opnemen met professionele installateurs. Het is gewoon onmogelijk om dit alleen te doen zonder over de nodige vaardigheden te beschikken.