Wat zijn de beste slimme stekkers van 2024? Slimme apparaten worden steeds belangrijker in ons huishouden. Naast slimme rookmelders en smart thermostaat knoppen, gebruiken we ook stopcontacten die “slim” zijn. Niet voor niets, want deze stekkers voorzien je van enorm veel voordelen. Zoals het bedienen en slim maken van apparaten én energie besparen.
In dit artikel lees je alles over de voordelen van een smart stopcontact én waar je op moet letten bij de aankoop. Ook lees je hoe je wifi stekkers moet installeren en instellen. Natuurlijk kun je ook een keuze maken uit onze top 5 met de beste slimme stekkers van het jaar 2024.
Wat is een slimme stekker?
Een slim stopcontact verbindt de stekker van een apparaat met het bestaande stopcontact in huis. Vervolgens kun je het apparaat verbinden met het wifi thuisnetwerk. Vervolgens kun je apparaten niet alleen op afstand bedienen en instellen, maar ook smart maken. Denk maar eens aan de verlichting in de woonkamer of de wasmachine bijvoorbeeld. Naast het slim maken van gewone apparaten heeft een slimme stekker nog een aantal handige functies.
Zo kun je het stroomverbruik van een apparaat tot in detail bijhouden. Ook kun je sluipverbruik voorkomen. Met een wifi stekker kun je dus ook besparen op de energie. Een slim stopcontact kun je ook verbinden met verschillende slimme home systemen. Zoals Google Home of Amazon Alexa bijvoorbeeld. Zo maak je elk apparaat in huis slim.
Hoe werken slimme stekkers?
Slimme stekkers fungeren als een tussenstation tussen je elektrische apparaten en een stopcontact. Door een apparaat op de slimme stekker aan te sluiten en de slimme stekker in een gewoon stopcontact te steken, kun je de stroomtoevoer naar dat apparaat regelen met een app of spraakopdracht.
De slimme stekker maakt verbinding met het Wi-Fi- of Bluetooth-netwerk van je huis, zodat hij kan communiceren met je smartphone, tablet of spraakassistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant. Eenmaal verbonden, ontvangt de slimme stekker instructies via de app of spraakopdracht om de stroom in of uit te schakelen, automatisering in te stellen of energieverbruik bij te houden.
Hier is een basisoverzicht van hoe ze werken:
- Installatie: Steek de slimme stekker in een stopcontact en verbind hem via een speciale app met je Wi-Fi- of Bluetooth-netwerk.
- Apparaatbediening: Zodra de stekker is geïnstalleerd, kun je een apparaat (zoals een lamp, koffiezetapparaat of verwarming) op de slimme stekker aansluiten. Met de app kun je het apparaat op afstand bedienen.
- Energieverbruik bijhouden: Veel slimme stekkers hebben ook energieverbruiksmonitoring, waarmee je kunt bijhouden hoeveel stroom een apparaat verbruikt en zelfs limieten kunt instellen om energieverspilling te verminderen.
- Automatisering: Slimme stekkers kunnen in- en uitschakeltijden plannen, zodat je kunt automatiseren wanneer bepaalde apparaten starten of stoppen met werken, zelfs als je niet thuis bent.
- Spraakcommando’s: Als je slimme stekker compatibel is met smart home-systemen (bijvoorbeeld Google Home, Amazon Alexa of Apple HomeKit), kun je apparaten bedienen met spraakopdrachten.
Slimme stekkers maken je bestaande apparaten ‘slim’, waardoor je ze op afstand kunt bedienen, energie kunt besparen en gemak ervaart zonder het hele apparaat te hoeven vervangen.
Topmodellen slimme stekkers op de markt
1. Philips Hue Smart Plug
De Philips Hue stekker is geschikt om de verlichting of andere apparaten in je woning slim te maken. Daarnaast is dit smart stopcontact ook compatible met spraakbesturing. Je kunt deze slimme stopcontacten ook gebruiken in combinatie met de app. Ben je in het bezit van een Hue Bridge van Philips? Dan kun je verlichting en apparatuur ook van een timer voorzien. Je kunt tot 12 lichtpunten aansluiten. Deze smart stekker werkt via bluetooth.
Voordelen
- Lampen en apparaten
- Tot 12 lichtpunten
- Spraakbesturing
Nadelen
- Geen wifi maar bluetooth
- Hue Bridge nodig voor apparaten
- Geen dimfunctie
2. Igonic Smart Plug
Deze stekker van Igonic kun je gebruiken in combinatie met de SmartLife app op je telefoon of tablet. Daar kun je per apparaat ook het stroomverbruik bijhouden. Dit slimme stopcontact heeft een automatische aan- en uitschakeling, maar ook een timer. Daarnaast kun je deze smart wifi stekker gebruiken in combinatie met Alexa of Google Home. Via de applicatie zijn de stekkers eenvoudig te beheren in één groep of apart, maar kun je ook apparaten delen.
Voordelen
- Via wifi thuisnetwerk
- Met spraakbediening
- Set van 4 slimme stekkers
Nadelen
- Werkt alleen met 2.4 Ghz wifi
- Koppelen home system soms moeilijk
3. TP-Link Tapo P115
Deze compacte stekker van TP-Link maakt al jouw huishoudelijke apparaten slim. Het smart stopcontact kun je bedienen met je stem via Google Home of Alexa. Naast spraakbesturing kun je ook geld besparen met de energiebewaking modus in de app. Apparaten in één ruimte kun je in één groep beheren en aan- of uitzetten. Daarnaast heeft deze slimme wifi stekker van TP-Link een automatische uitschakeling. De Tapo is daarbij gemaakt van brandvertragend materiaal en is voorzien van een kinderbeveiliging voor extra veiligheid.
Voordelen
- Brandvertragend materiaal
- Real-time energieverbruik inzage
- Compact formaat
Nadelen
- Account noodzakelijk
4. Docci SP77 Wifi Smart Plug
Deze smart plug van Docci kun je gebruiken voor het slim maken van al jouw huishoudelijke apparaten. Zonder dat je daar een abonnement of een bridge voor nodig hebt. De slimme stekker kun je tevens met je stem besturen. Via SmartThings, Amazon Alexa or Google Assistant. De Docci SP77 smart plug met wifi kun je ook gebruiken met de Apple HomeKit. Daarvoor heb je wel een hub nodig die compatibel is met de bovenstaande systemen. Via de app kun je bijhouden hoeveel stroom een apparaat verbruikt of de timerfunctie instellen.
Voordelen
- Geen abonnement nodig
- Voor zowel iOS als Android
- Snelle reactietijd
Nadelen
- Niet geschikt voor buiten
- Geen aparte afstandsbediening
5. Smartify Smart Plug
Met de Smart Plug van Smartify maak je alle apparaten met een stekker slim. Daarvoor heb je geen bridge of basisstation nodig. Via een applicatie op je telefoon kun je aangesloten apparaten in en uitschakelen op afstand. Dit kun je ook automatiseren door gebruik te maken van de timerfunctie. Daarnaast kun je precies bijhouden hoeveel energie een apparaat verbruikt. De slimme stekker van Smartify heeft namelijk een energiemeter. Ook kun je jouw apparaten bedienen met je stem. De slimme stekker is namelijk compatible met Google Assistant en Amazon Alexa. Het stopcontact werkt via een 2.4 Ghz wifi netwerk.
Voordelen
- Met spraakbediening
- Geen bridge of basisstation nodig
- Ingebouwde energiemeter
Nadelen
- Werkt alleen via 2.4 Ghz wifi
- Setup app vereist wat tijd
Voordelen van het gebruik van slimme stekkers
Energiebesparing en efficiëntie
Met slimme stekkers kun je flink besparen op de eindafrekening van de energie. Je kunt apparaten die veel stroom verbruiken namelijk eenvoudig uitschakelen op afstand of voorzien van een automatische uitschakeling. Daarnaast biedt een wifi stekker ook meer inzicht in het verbruik. Iets wat met een gewoon stopcontact vrijwel niet mogelijk is.
Gemak en afstandsbediening
Ook op het gebied van gebruiksgemak hebben slimme stopcontacten veel voordelen. Je kunt elk aangesloten apparaat op afstand bedienen via een applicatie op je telefoon. Niet alleen als je thuis bent, maar bijvoorbeeld ook onderweg. Zoals de thermostaat bijvoorbeeld.
Integratie met slimme huissystemen
Heb je een slim huis systeem? Een smart stekker kun je hiermee eenvoudig integreren. Daardoor kun je apparaten zelfs via je stem bedienen. Bijvoorbeeld via Apple Home Kit.
Belangrijke eigenschappen om te overwegen
De beste slimme stekkers van 2024 hebben een aantal belangrijke eigenschappen. Deze kun je overwegen bij de aanschaf. Kies bijvoorbeeld voor een slim stopcontact met wifi of bluetooth, of ga voor smart stekkers die je kunt verbinden met een smart home systeem.
- Compatibiliteit met slimme huissystemen: als je de apparaten in je huis niet alleen slim wilt maken maar ook met je stem wilt kunnen bedienen via je smart home systeem, dan is het belangrijk dat de slimme stekker hier geschikt voor is. De compatibiliteit met systemen als Amazon Alexa of Google Home is dan een belangrijke eigenschap.
- Connectiviteit: er zijn smart stopcontacten die je kunt verbinden met het wifi netwerk, maar er zijn ook slimme stekkers die werken op Bluetooth. Een smart stekker met bluetooth heeft een korter bereik dan stopcontacten met wifi. Deze stekkers worden vaak gebruikt in combinatie met het HomeKit thuissysteem van Apple.
- Energiemonitoring: niet elk slim stopcontact heeft een monitoring functie voor het verbruik van een apparaat. Wil je wel graag meten en bijhouden hoeveel stroom een apparaat verbruikt? Dan is de energiemonitoring functie een belangrijke eigenschap.
- Ontwerp en bouwkwaliteit: als je een smart stekker wilt kopen is het ook belangrijk om op het ontwerp en het materiaal te letten. Je wilt natuurlijk dat jouw stopcontact lang meegaat. Ook het formaat van de stekker is belangrijk. Zeker wanneer je een duo stopcontact ook nog wilt gebruiken voor de stekker van een ander apparaat.
- Veiligheidskenmerken: ook de veiligheid is een belangrijke eigenschap voor een smart stopcontact. Let erop dat de stekker een automatisch uitschakelen functie heeft. Daarmee kun je apparaten automatisch of via een app aan- of uitzetten. Ook als je niet thuis bent. Ook de verlichting kun je automatisch aan laten gaan als je weg bent. Zo wek je de indruk dat je wel thuis bent. Dit draagt bij aan de inbraakveiligheid.
Hoe kies je de juiste slimme stekker
Natuurlijk wil je een smart stopcontact kiezen die helemaal voldoet aan jouw wensen én de kenmerken van jouw apparaten of thuis systeem. In de eerste plaats is het belangrijk om het budget voor een slimme stekker te bepalen. Ze zijn leverbaar in verschillende prijsklassen. Gemiddeld varieert de prijs voor een goed smart stopcontact van circa € 15,00 tot € 50,00.
Als je meerdere apparaten wilt aansluiten op een smart stopcontact, is het slim om een 4-pack of 3-pack te kopen. In veel gevallen is dat voordeliger dan wanneer je de stekkers per stuk koopt. Bij het kiezen van de juiste slimme stekker zijn ook de functies belangrijk.
Als je apparaten op afstand op een specifieke tijd wilt kunnen in- of uitschakelen, is een timerfunctie belangrijk. Wil je precies bijhouden hoeveel stroom een apparaat verbruikt?
Let dan op de aanwezigheid van een energiemeter die je via de app kunt monitoren.
Heb je een Google, Alexa of Apple huissysteem en wil je apparaten ook met je stem kunnen besturen? Dan is het belangrijk dat de slimme stekker compatible is met spraakbesturing.
Installatie en instelling
Het installeren en instellen van een slim stopcontact is niet moeilijk. Bij de meeste stekkers is het noodzakelijk om eerst de bijbehorende app te installeren. Daarna zet je de slimme stekker aan en doe je deze in het stopcontact. Via de applicatie op je smartphone of tablet kun je de smart stekker met het wifi thuisnetwerk verbinden. Als je verbinding hebt kun je de stekker van het gewenste apparaat in het smart stopcontact doen. Vervolgens kun je dit apparaat toevoegen in de app. Vervolgens kun je het apparaat via de app ook instellen.
De Philips Hue Smart Plug is bijvoorbeeld een slimme stekker via Bluetooth. Zorg er bij het verbinden van je apparaten met het smart stopcontact dus voor dat bluetooth aan staat.
De Igonic Smart Plug is een slim stopcontact dat je alleen kunt gebruiken met een 2.4 Ghz wifi netwerk. Dat geldt voor de meeste smart stekkers. De Igonic werkt niet met 5G wifi.
De TP-Link Tapo P 115 heeft een eenvoudige setup via de applicatie. Daarnaast kun je deze slimme stekker gebruiken voor de meeste apparaten, zonder dat je een bridge nodig hebt.
De Docci smart plug kun je installeren op zowel een iOS als een Android telefoon. Voor de installatie kun je eenvoudig de Smart-Life applicatie of de Tuya applicatie downloaden.
De Smartify Slimme Stekker heeft een overzichtelijke applicatie. Vanuit hier kun je het stopcontact installeren en instellen. Je kunt gebruik maken van timers en een energiemeter.
Veelvoorkomende problemen oplossen
Slimme stekker wil niet verbinden met het wifi-netwerk
Als een smart stekker geen verbinding wil maken met het wifi netwerk, is het belangrijk om eerst te controleren of het gewone stopcontact werkt. Bijvoorbeeld met een andere stekker. Als dit het geval is, kun je proberen of de smart stekker wel werkt in een ander stopcontact.
Reset de slimme stekker volgens de handleiding en probeer opnieuw verbinding te maken met het wifi-netwerk. Controleer ook of de smartphone gebruik maakt van hetzelfde netwerk. Houd er rekening mee dat de meeste smart stopcontacten alleen werken via 2.4 Ghz wifi.
Slimme stekker geeft stroomverbruik niet weer in de app
Soms komt het voor dat het stroomverbruik niet wordt weergegeven in de app. Houd er rekening mee dat niet alle smart stopcontacten deze functie hebben. Het neemt enige tijd in beslag voordat de verbruiksweergave wordt weergegeven in de applicatie. Doe de slimme stekker uit en in het stopcontact. Vaak wordt het verbruik daarna wel correct weergegeven.
Smart stekker werkt niet meer na een stroomstoring
Als er sprake is geweest van een stroomstoring, schakelt het slimme stopcontact zichzelf uit. Schakel de smart stekkers dus handmatig in als de stroomstoring voorbij is. Dit kan handmatig via de knop op het stopcontact, maar bijvoorbeeld ook via de applicatie.
Slimme stekker toepassingen
Slimme stekkers kunnen op talloze manieren worden gebruikt om je dagelijkse leven gemakkelijker, energiezuiniger en veiliger te maken. Hier zijn enkele praktische toepassingen van slimme stekkers die je kunt overwegen:
- Automatisch in- en uitschakelen van verlichting
Slimme stekkers maken het eenvoudig om lampen op afstand in of uit te schakelen, zowel thuis als onderweg. Je kunt timers of schema’s instellen zodat de verlichting automatisch aangaat wanneer het donker wordt, of uitgaat als je naar bed gaat. Dit helpt niet alleen energie te besparen, maar kan ook de veiligheid vergroten door de indruk te wekken dat er iemand thuis is, zelfs als dat niet zo is. - Bespaar energie met apparaten in stand-by
Veel apparaten verbruiken stroom, zelfs als ze niet actief in gebruik zijn. Met slimme stekkers kun je deze “sluipverbruikers” volledig uitschakelen wanneer ze niet nodig zijn, zoals televisies, computers of koffiezetapparaten. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op je energierekening. - Verwarmings- en koelsystemen beheren
Slimme stekkers kunnen worden gekoppeld aan ventilatoren, verwarmingstoestellen of airconditioners, zodat je deze op afstand kunt in- of uitschakelen. Je kunt bijvoorbeeld de verwarming inschakelen voordat je thuiskomt of een ventilator automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd, waardoor energieverspilling wordt verminderd. - Apparaten automatiseren voor gemak
Maak je dagelijkse routines gemakkelijker door apparaten zoals koffiezetapparaten, broodroosters of waterkokers vooraf te programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s ochtends wakker worden met versgezette koffie door je koffiezetapparaat in te stellen om automatisch in te schakelen op een bepaald tijdstip. - Beveiliging van huishoudelijke apparaten
Slimme stekkers zijn ideaal voor het veiliger maken van apparaten zoals strijkijzers of haardrogers. Met de mogelijkheid om deze apparaten op afstand uit te schakelen, kun je altijd met een gerust hart het huis verlaten zonder je zorgen te maken of je een apparaat hebt laten aanstaan. - Laden van elektrische apparaten beheren
Je kunt slimme stekkers gebruiken om het opladen van elektrische apparaten, zoals telefoons, tablets of laptops, te beheren. Stel bijvoorbeeld een timer in om het opladen te stoppen wanneer het apparaat volledig is opgeladen, om overbelasting te voorkomen en energie te besparen. - Seizoensgebonden verlichting automatiseren
Voor feestdagen of speciale gelegenheden kun je slimme stekkers gebruiken om decoratieve verlichting zoals kerstverlichting automatisch in en uit te schakelen. Dit zorgt voor gemak en een beter beheer van je elektriciteitsverbruik.
Slimme stekkers en compatibiliteit met energieplannen
Een belangrijk voordeel van slimme stekkers is dat ze je kunnen helpen energie te besparen, vooral wanneer ze gecombineerd worden met energieplannen die variabele tarieven hanteren, zoals piek- en daluren. Dit zijn energieplannen waarbij de kosten van elektriciteit fluctueren op basis van de vraag gedurende de dag. Slimme stekkers kunnen helpen om het energieverbruik te optimaliseren door apparaten automatisch aan of uit te schakelen op basis van deze tarieven.
Hier zijn enkele manieren waarop slimme stekkers compatibel kunnen zijn met verschillende energieplannen:
- Gebruik tijdens daluren: Met slimme stekkers kun je apparaten plannen om in te schakelen tijdens daluren, wanneer de elektriciteitsprijzen lager zijn. Denk hierbij aan het opladen van apparaten zoals telefoons, laptops, of het inschakelen van een wasmachine in de vroege ochtend of late avond wanneer de tarieven lager zijn.
- Automatische uitschakeling tijdens piekuren: Als je slimme stekker compatibel is met een energieplan dat piektarieven heeft, kun je instellen dat apparaten die veel energie verbruiken, zoals airconditioners of kachels, automatisch uitschakelen tijdens piekuren. Dit kan aanzienlijk helpen bij het verlagen van de energiekosten.
- Realtime energieverbruik monitoren: Slimme stekkers met energiebewakingsfuncties bieden je inzicht in het energieverbruik van je apparaten. Zo kun je zien welke apparaten veel stroom verbruiken en op basis daarvan besluiten om ze alleen tijdens goedkopere uren te gebruiken.
- Integratie met slimme energiemanagementsystemen: Sommige slimme stekkers zijn compatibel met geavanceerde energiemanagementsystemen die direct zijn gekoppeld aan je energieleverancier. Deze systemen kunnen je slimme stekkers automatisch beheren op basis van de huidige energieprijzen en het verbruikspatroon van je huishouden.
Door slimme stekkers te gebruiken in combinatie met variabele energieplannen, kun je je energieverbruik optimaliseren en uiteindelijk geld besparen op je elektriciteitsrekening. Dit maakt ze een slimme keuze voor elk huishouden dat probeert bewuster om te gaan met energieverbruik en -kosten.
Slimme stekkers voor buitengebruik
Slimme stekkers zijn niet alleen handig voor binnengebruik, maar er zijn ook speciale modellen die geschikt zijn voor buiten. Deze outdoor slimme stekkers bieden dezelfde voordelen als binnenshuis, zoals het op afstand bedienen van apparaten en het automatiseren van schema’s, maar ze zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de elementen, zoals regen, sneeuw en stof. Hier zijn enkele toepassingen en kenmerken van slimme stekkers voor buitengebruik:
- Buitenverlichting automatiseren
Met een slimme buitenstekker kun je eenvoudig tuin- en terrasverlichting automatiseren. Stel een schema in zodat de lampen automatisch aangaan bij zonsondergang en uitgaan bij zonsopgang. Dit zorgt niet alleen voor gemak, maar verhoogt ook de veiligheid rondom je huis. - Bediening van elektrische tuingereedschappen
Sluit elektrische tuinapparatuur, zoals grasmaaiers, waterpompen of vijverfilters, aan op een slimme stekker om ze op afstand te bedienen. Dit kan handig zijn wanneer je op vakantie bent of wanneer je apparaten slechts op bepaalde tijden wilt laten draaien. - Beheer van verwarmde terrassen of zwembaden
Slimme stekkers kunnen worden gebruikt om buitenverwarmers of zwembadpompen op afstand aan te zetten. Hierdoor kun je energie besparen door ze alleen in te schakelen wanneer nodig, bijvoorbeeld vlak voor je gasten arriveren. - Compatibiliteit met weerbestendige materialen
Slimme buitenstekkers zijn speciaal ontworpen met weerbestendige behuizingen en IP-classificaties (meestal IP44 of hoger) die bescherming bieden tegen regen en stof. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in open lucht en andere veeleisende omgevingen. - Veiligheidsmaatregelen voor buitenapparaten
Met slimme stekkers voor buiten kun je ook veiligheid verhogen. Je kunt bijvoorbeeld een tijdschema instellen voor het automatisch uitschakelen van apparaten zoals een terrasverwarmer, wat niet alleen energie bespaart maar ook veiligheidsrisico’s vermindert. - Gebruiksgemak via apps en spraakbesturing
Net als binnenshuis zijn de meeste slimme buitenstekkers compatibel met apps en smart home-systemen zoals Google Assistant, Amazon Alexa, en Apple HomeKit. Hierdoor kun je gemakkelijk de apparaten buiten bedienen met je stem of via een app, zonder dat je naar buiten hoeft te gaan.
Conclusie
In deze koopgids voor de beste slimme stekkers van 2024 heb je kunnen lezen hoe deze smart stopcontacten werken én welke voordelen het heeft om jouw huishoudelijke apparaten slim te maken met een smart plug. Natuurlijk kun je ook een keuze maken uit de 5 beste slimme stopcontacten van dit moment. Hiermee kun je apparaten op afstand aan- en uitschakelen en krijg je meer inzicht in het stroomverbruik van de apparatuur in huis.
Lees meer artikelen: