Al vele jaren vormt de uitdaging om zonne-energie over verschillende seizoenen op te slaan een aanzienlijk obstakel in de sector van hernieuwbare energie. De zoektocht om de overvloedige zonnekracht van de zomer tijdens de wintermaanden efficiënt te benutten, stuitte op obstakels, met name door de beperkingen van de huidige batterijtechnologieën, die vaak duur zijn en een korte levensduur hebben. Waterstof, ondanks het potentieel als schone energiebron, is over het hoofd gezien vanwege de inefficiëntie en hoge productiekosten.
Enter Photoncycle, een veelbelovende startup gevestigd in het Oslo Science Park in Noorwegen. Photoncycle heeft een revolutionaire benadering van energieopslag ontwikkeld die leunt op een op vast waterstof gebaseerde technologie binnen een ammoniaksynthesereactor. Dit innovatieve systeem belooft energie efficiënter en kosteneffectiever op te slaan dan de traditionele batterij- of vloeibare waterstofoplossingen die momenteel beschikbaar zijn.
De technologie van Photoncycle onderscheidt zich door het gebruik van goedkope materialen om energieopslag met een hoge dichtheid te bereiken tegen een fractie van de kosten die geassocieerd worden met lithium-ionbatterijen. Volgens de oprichter en CEO van Photoncycle, Bjørn Brandtzaeg, biedt hun technologie niet alleen een aanzienlijk kostenvoordeel maar heeft het ook een 20 keer hogere energiedichtheid dan lithium-ionbatterijen zonder stroomverlies. Deze doorbraak maakt seizoensgebonden energieopslag mogelijk, een gamechanger voor de industrie van hernieuwbare energie.
Het bedrijf maakt gebruik van een breed begrepen principe van brandstofceltechnologie, door een omkeerbare brandstofcel met hoge temperatuur te gebruiken die zowel elektriciteit uit waterstof kan genereren als waterstof kan produceren uit water en elektriciteit. Hoewel het gebruik van dergelijke brandstofcellen op zichzelf niet nieuw is, ligt de onderscheidende bijdrage van Photoncycle in hun methode voor waterstofopslag. In tegenstelling tot conventionele methoden die waterstof in vloeibare staat opslaan, innoveert Photoncycle door waterstof om te zetten en op te slaan in vaste staat. Deze methode verbetert de efficiëntie, veiligheid en energiedichtheid aanzienlijk. Het unieke aspect van het systeem van Photoncycle is de techniek voor de opslag van waterstof in vaste staat, wat een aanzienlijke vooruitgang betekent in de technologieën voor waterstofopslag, en een oplossing biedt die zowel veiliger als efficiënter is dan bestaande methoden voor de opslag van vloeibare waterstof.
De innovaties van Photoncycle zouden de beperkingen kunnen aanpakken waarmee hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie te maken hebben, die lijden onder inconsistentie vanwege de veranderende weersomstandigheden. Door een betrouwbare oplossing voor energieopslag te bieden, streeft Photoncycle ernaar een stabiele energievoorziening mogelijk te maken, zelfs tijdens perioden van intermitterende productie van hernieuwbare energie.
Het integreren van een dergelijk complex systeem kent echter zijn eigen uitdagingen. Ondanks deze hindernissen heeft Photoncycle aanzienlijke vooruitgang geboekt, inclusief het testen van de belangrijkste componenten van hun oplossing met plannen om deze te integreren in een uitgebreid systeem. Indien succesvol, zou de technologie van Photoncycle kunnen concurreren met gevestigde energieopslagoplossingen zoals Tesla’s Powerwall.
De inspanningen van het team van Photoncycle zijn erop gericht de inefficiënties in de energieomzetting die doorgaans geassocieerd worden met waterstof te overwinnen door de overtollige warmte die tijdens het proces wordt gegenereerd te benutten voor residentiële verwarming, waardoor een duurzaam alternatief voor aardgas wordt geboden.
Met vertrouwen in de schaalbaarheid en effectiviteit van hun technologie heeft Photoncycle onlangs $5,3 miljoen aan financiering veiliggesteld om zijn eerste energieopslageenheden in Denemarken te ontwikkelen, gekozen als de testmarkt voor hun innovatieve oplossing. Deze financieringsmijlpaal weerspiegelt sterke investeerdersinteresse, waarbij Brandtzaeg de strategische beslissing benadrukt om de controle over de richting van het bedrijf te behouden door alleen het noodzakelijke kapitaal op te halen om hun technologie op de markt te brengen.
Bron voor nieuws techcrunch.com