Slimme verlichting wordt tegenwoordig veel gebruikt in het dagelijks leven. Een voorbeeld zijn lampen met bewegings- en aanwezigheidssensoren die zijn geïnstalleerd bij de entrees van woningen, in kantoren en bedrijfsruimten. Maar echt “slimme” verlichtingsapparaten worden na hun integratie in een enkel smart-house-systeem. Overweeg in dit artikel wat een slimme lamp is, de mogelijkheden en selectiecriteria.
Hoe werkt een slimme tafellamp?
Moderne slimme lampen kunnen voorwaardelijk worden onderverdeeld in twee categorieën:
- Ontworpen voor autonoom werk. Ze zijn uitgerust met ingebouwde sensoren die ze in- en uitschakelen, afhankelijk van bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer er beweging wordt gedetecteerd in een ruimte, of wanneer het lichtniveau onder een ingestelde limiet zakt.
- De tweede categorie slimme lampen heeft ingebouwde WiFi-, Bluetooth- of GSM-modules. Hierdoor is het mogelijk om de lampen te koppelen met het mobiele apparaat van de gebruiker, of met de centrale hub van een smart home.
Met tafellampen van het eerste type kunt u de energiekosten optimaliseren door de financiële kosten te verlagen. In het tweede geval kun je door interactie met een smartphone of met een centrale processor complexe lichtscenario’s creëren. Onder de mogelijkheden die moderne slimme desktoplampen bieden, moeten de volgende functies worden opgemerkt:
- Imitatie van de aanwezigheid van bewoners in de woning, door het periodiek in-/uitschakelen van verlichting. Geeft extra bescherming tegen het binnendringen van criminelen tijdens een lange afwezigheid van de eigenaren.
- Zonering van een gemeenschappelijke ruimte door de intensiteit van de verlichting te variëren.
- Regel de helderheid en warmte van het licht met de afstandsbediening.
- Zachte wekfunctie – op de ingestelde tijd gaat de slimme lamp aan en wordt de helderheid geleidelijk verhoogd.
- Mogelijkheid om verschillende bedrijfsmodi in te stellen voor verschillende dagen van de week en tijd van de dag.
Bovendien hebben sommige apparaten meer geavanceerde functies die niet direct gerelateerd zijn aan de functies van de lamp. Dit zijn: een rookmelder, ingebouwde luidsprekers, een wifi-repeater om het signaal afkomstig van de router te versterken, enz.
Structureel bestaat een slimme lamp uit twee hoofdcomponenten: de eigenlijke verlichtingslamp en het besturingssysteem. Bedieningselementen (sensoren, controllers, relais) zijn de technologische vulling die de lamp “slim” maakt. Voor interactie op afstand met de gebruiker wordt het volgende gebruikt:
- Radiozender. Voor de besturing wordt een afstandsbediening gebruikt, die met een bepaalde frequentie commando’s naar de ontvangende module van de lamp stuurt. Na het decoderen van het signaal wordt het verzonden naar de microcontroller, die de verschillende functies van de lamp rechtstreeks aanstuurt.
- Wifi. Met draadloze WiFi-communicatie kunt u een verbinding tot stand brengen tussen de verlichtingsarmatuur en het mobiele apparaat van de eigenaar. Hiervoor wordt een mobiele applicatie op de smartphone gedownload en gelanceerd. Er wordt automatisch verbinding gemaakt met de gevonden slimme apparaten. U kunt ze selecteren en beheren via het applicatiemenu, binnen het dekkingsgebied van uw wifi-thuisnetwerk.
- Bluetooth. Om verbinding te maken met een lamp die een ingebouwde Bluetooth-module heeft, volstaat het om deze functie op een smartphone of tablet te activeren. Nadat u het apparaat hebt gevonden, moet u een mobiele applicatie downloaden en installeren om het te beheren.
De mobiele applicaties die nodig zijn om met het model van een bepaalde fabrikant te communiceren, worden meestal gespecificeerd in de bijbehorende technische instructies.
Criteria voor het kiezen van slimme tafellampen
Bij het kopen van een slimme tafellamp moet je afhankelijk van het doel op een aantal criteria letten. De belangrijkste selectiefactoren zijn:
- Technische indicatoren – maximale helderheid van de gloed, energieklasse, afmetingen.
- Type verlichtingselement – gloeilamp, lichtgevende diode, LED.
- Extra functionaliteit – de breedte van het scala aan bedieningsinstellingen, de aanwezigheid van luidsprekers, extra sensoren, enz.
- Ontwerp en kleuren. Er zijn tegenwoordig veel slimme lampen op de markt. Het zal dus niet moeilijk zijn om voor elk interieur het juiste model te kiezen.
- Veiligheid. Dit geldt vooral wanneer de lamp wordt gekocht voor een kinderkamer. Het moet stabiel en schokbestendig zijn, een verhoogde mate van elektrische bescherming hebben.
Soorten tafellampen
Slimme tafellampen zijn, afhankelijk van hun doel, onderverdeeld in verschillende typen:
- Nachtkastje
- Voor bureaublad.
- Decoratief.
Afhankelijk hiervan is elk model uitgerust met speciale functionaliteit.
Nachtkastje
Ontworpen voor installatie in de slaapkamer, op een nachtkastje of tafel. Geïnstalleerd in de kinderkamer, kunnen ze ‘s nachts ook als lamp dienen. Veel mensen lezen graag een boek of bladeren door een tijdschrift voordat ze naar bed gaan. Voor hun gemak zijn slimme bedlampjes uitgerust met een “lichtvlek” -functie: het licht wordt op de pagina gericht zonder de slaap van de echtgenoot te verstoren.
Een ander handig kenmerk van slimme bedlampjes is ‘soft wake’. Hierdoor wordt de eigenaar op de afgesproken tijd gewekt door geleidelijk toenemend licht. Een aantal modellen die zijn uitgerust met een luidspreker, kunnen de zonsopgang nabootsen, vogelgezang en andere geluiden van de ochtendnatuur uitzenden.
Bureaublad
Dergelijke modellen vervullen de functie van het markeren van objecten op het bureaublad, het computertoetsenbord, boekpagina’s. Een belangrijke voorwaarde bij het kiezen van een werktafellamp is de aanwezigheid van een functie voor het aanpassen van de helderheid en warmte van de gloed. Het instellen van deze indicatoren op individuele gebruikersparameters vermindert de belasting van het zicht tijdens het werk, zorgt voor minder vermoeide ogen en verhoogt de productiviteit. Vaak worden ze met een wasknijper aan het computerscherm bevestigd, of met een klem aan de rand van de tafel, zonder extra bruikbare ruimte in beslag te nemen.
Decoratief
Slimme lampen ontworpen voor woonkamers worden geplaatst op salontafels, schoorsteenmantels, als een van de decoratieve elementen. Daarom is de belangrijkste vereiste voor hen een organische combinatie met andere interieurartikelen. Let bij het kopen van een decoratieve tafellamp op het ontwerp, zodat deze niet in conflict komt met de omgeving.